De mediawereld is extreem gevarieerd en er zijn een hoop verschillende disciplines. Hoe leuk is het om zo nu en dan eens van iemand uit een bepaald vak te horen hoe het nou in zijn werk gaat? Wat doet iemand en hoe ziet zijn of haar dag eruit? Wellicht leuk wanneer je zelf speelt met de gedachten om een vergelijkbare richting op te gaan. Daarom ga ik vanaf nu in gesprek met professionals die een kijkje geven in hun (zakelijk) leven. Vaak krachtige, intrigerende persoonlijkheden die (mij in ieder geval) heel erg inspireren. Ik begin met Kelly van Goens, eigenaar van KEL Agency en medeverantwoordelijk voor het enorme succes van RUMAG…

KEL Agency staat in het teken van Social Media en Influencer Marketing, Kelly is consultant voor content creators, social communities en social influencers. Voor velen wellicht nieuwe termen in de marketing wereld maar met recht termen die niet meer weg te denken zijn. Ik was benieuwd hoe het nou zo is ontstaan dat zij voor zichzelf begon en wat het vandaag de dag inhoudt om in deze branche consultant te zijn…

Wat maakte dat je de sprong wilde wagen om voor jezelf te beginnen?

Het ontstond eigenlijk heel organisch. Ik was werkzaam bij een start-up waar we met een klein team een bedrijf aan het opbouwen waren vanaf nul. Van het regelen van internet, tot het opzetten van marketing campagnes. Toen bedacht ik me; ik ben nu iemand anders zijn droom aan het bouwen, waarom gebruik ik die energie niet om dat voor mezelf te doen. In dezelfde periode ontmoette ik Thijs van der Heide, founder van RUMAG. RUMAG was toen nog heel klein (3 man en een stagiaire) en ik begon af en toe met het geven van advies. Ik zag de behoefte die social communities en social influencers hadden om op een breder vlak expertise in huis te halen. Daar ben ik mij in gaan specialiseren. KEL agency bestaat uit business consultancy voor content creators, social communities en social influencers. Ik begeleid hen bij het bouwen van hun merk, planning, strategie, business development en het opzetten van brand & partnerships.

Ja als je het zo zegt klinkt het echt heel logisch, waarom andermans droom bouwen als je zelf een droom hebt. Je hebt het dan ook gelijk groots aangepakt met een bekende naam als RUMAG, vond je dat niet doodeng?

In het begin wel. Maar het leuke aan RUMAG is dat het hele merk is ontstaan met de gedachte om het anders te doen dan anderen. Juist tegen de stroom in zwemmen. Die energie is voelbaar door het hele bedrijf en gaf mij ook de kracht om het avontuur aan te gaan. Toen ik voor hen begon met het opbouwen van de afdeling Brand & Partnerships zeiden heel veel mensen tegen ons; “dat gaat jullie niet lukken. Merken zullen nooit rechtstreeks met jullie werken, zullen er altijd de voorkeur aan geven om te werken met een mediabureau, die rekenen namelijk mediakorting, etc.”  Wij besloten om er, ondanks al het negatieve advies, toch voor te gaan en ons gevoel was juist. Inmiddels heb ik namens RUMAG zeer succesvolle campagnes neergezet met fantastische merken zoals Tikkie, WNF, Videoland en EasyToys.

Ik vind dat echt heel stoer, je neemt nogal een risico maar gaat er volledig voor! Als je nu naar jouw projecten en klanten kijkt, waarom kiest iemand dan voor KEL Agency?

Veel omdat ze in mij een commerciële en strategische partner zien. Het is heel lastig voor social influencers om zichzelf als merk te zien. Dat is makkelijk voor mij omdat mijn persoonlijkheid niet met het merk verbonden is. Ik kan heel strategisch kijken naar een merk of project, maar altijd met een commercieel oog. Mijn ervaring als marketeer bij o.a. Disney zorgt ervoor dat ik bij het opzetten van campagnes waarde kan toevoegen voor zowel de content creators als voor het merk. Mijn werk is voor geen enkele klant exact hetzelfde, samen kijken we altijd waar de behoefte ligt en op welke manier KEL agency een bijdrage kan leveren.

Je bent nu bijna 2 jaar onderweg, hebt gave klussen gedaan en het gaat hartstikke goed. Als je terugkijkt naar het leven voor KEL Agency, in hoeverre ziet je dag er nu anders uit dan toen je in loondienst werkte?

Marije van het populaire YouTube kanaal Dit Gebeurt Er Als zei tegen mij tijdens een brainstorm “Creatieve mensen stellen hun leven in het teken van hun werk, maar niet hun dag.” Dat is denk ik het grootste verschil met werken in loondienst. Aan de ene kant stopt het werk nooit, dus avonden, weekenden, vakanties, voor je gevoel moet je altijd bereikbaar zijn. Aan de andere kant merk ik dat ik veel beter balans kan geven aan mijn leven. Ik hoef niet om 9.00u sharp op kantoor te zijn. Dus als ik al dagen geen schone kopjes meer heb, dan kan ik prima eerst even de vaatwasser uitruimen. Het geeft mij dus vooral rust om de dagen in te delen met niet alleen werk, maar alles wat bij het leven hoort.

Gelijk heb je! Het is de vrijheid die denk ik ook een nieuw soort verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee brengt. Met deze afwisseling in jouw leven, is het dan mogelijk een gemiddelde werkweek te beschrijven?

Aangezien ik verschillende klanten en projecten heb, probeer ik vrij gestructureerd te werken. Op maandag plan ik eigenlijk hoe mijn week eruit gaat zien, maak ik een overzicht van projecten en voorstellen die ik uit moet sturen. Meetings plan ik zoveel mogelijk op één dag, zodat ik rust heb op de dagen dat ik voorstellen en campagnes uitwerk. Gemiddeld ben ik 1-2 dagen per week op kantoor bij RUMAG, daarnaast werk ik vanaf mijn (verzamel) kantoor op de Overtoom (leukste kantoor van NL) en af toe vanuit een koffietentje samen met mijn andere freelance collega’s 😉

Dat klinkt allemaal wel als het ZZP leven wat mij zo aanspreekt. Je eigen planning maken en werken met gelijkgestemden. Wat is voor jou het grote voordeel van eigen ondernemer zijn?

Het grote voordeel vind ik toch wel de vrijheid om invulling aan werk te geven zoals je dat zelf ziet. Het is tevens ook je eigen verantwoordelijkheid om samenwerkingen succesvol te maken, waar te maken waarom mensen met je willen werken en daarmee uiteindelijk je geld te verdienen om je rekeningen te kunnen betalen.

Precies dat! Als ik jou zo hoor dan ga je keihard voor waar je voor staat en heeft dat KEL Agency gemaakt tot wat het nu is. Met de ervaring en kennis die je nu hebt, heb je een advies voor mensen die ook met de gedachte spelen om voor zichzelf te beginnen?

In het begin voelt het een beetje zoals uit een vliegtuig springen. Je moet heel veel zekerheden loslaten, inkomsten verschillen per maand, je moet zelf zorgen voor je pensioen en arbeidongeschiktsverzekering, etc. Dat vond ik best eng en soms nog steeds. Wat ik geleerd heb is dat als je goed bent in wat je doet, je het serieus aanpakt en gaat werken vanuit je passie, het geld uiteindelijk volgt.

Wijze woorden en ik denk een goede tip om mensen wat zelfvertrouwen mee te geven. Super leuk om een kijkje te krijgen in jouw leven in het kort. Met het oog op de toekomst; wat zijn je plannen met KEL Agency?

Het leukste vind ik dat ik mag werken met inspirerende mensen en spraakmakende content creators. De markt is nog volop in ontwikkeling dus er is nog voldoende te ontdekken. Het komende jaar heb ik er een aantal mooie nieuwe klanten bij; we zijn druk bezig met het opzetten van partnerships voor het YouTube kanaal van Fred van Leer. Daarnaast ben ik heel blij dat ik deel uit mag maken van het team van Marije van Dit Gebeurt Er Als en Jet van Nieuwkerk. Natuurlijk groeit RUMAG als kool, dus daar gaan sowieso mooie nieuwe dingen mee aankomen. Nu al zin in 2019!

Ik ook! Lieve Kelly, veel dank voor je tijd en leuke antwoorden. Heel veel succes met alle mooie plannen die je op de agenda hebt staan, ik blijf je zeker volgen!

Check Kelly’s website hier.