Twee relatiemagazines komen door jou tot stand. Je bewaakt de bladformules, verzamelt en selecteert uit de gehele organisatie content die bijdraagt aan het verhaal van NWO. Collega’s uit het NWO-domein toepaste en technische wetenschappen voorzie je van communicatieadvies.

Wie zoeken we?

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is op zoek naar een ervaren communicatieadviseur met expertise op het gebied van (digitale) relatiemagazines. Het is een veelzijdige en veeleisende functie voor een communicatieadviseur die zijn/haar sporen al heeft verdiend. Het speelveld is breed, de mogelijkheden om een eigen signatuur aan de plannen te geven zijn in potentie aanwezig, maar in de complexe NWO-organisatie vergt het talent en soms ook uithoudingsvermogen om resultaten te boeken.

De functie kent twee gelijkwaardige rollen:

Eindredacteur relatiemagazines NWO

In 2019 ondergaan twee relatiemagazines van NWO een grote transformatie: niet alleen cosmetisch maar ook in de bladformule. Meer dan ooit wil NWO de verbinding met haar wetenschappelijke achterban en belangrijke stakeholders versterken. Daarbij moeten de magazines in samenhang met de andere communicatiemiddelen bijdragen aan de nieuwe communicatiestrategie die voortkomt uit de NWO-strategie 2019-2022. Aan de nieuwe eindredacteur de taak om dit proces vorm te geven en te begeleiden.

Het ene magazine geeft een overzicht van de belangrijke ontwikkelingen en resultaten in het werkgebied van NWO. De doelgroep hiervoor zijn de onderzoekers en belangrijke partners uit het onderzoeksveld waarmee NWO samenwerkt. Met de nieuwe vormgeving en bladformule geeft NWO in beeld en woord uitdrukking aan de (vernieuwde) ambities van NWO. Het draagt bij aan een helder en transparant beeld van de onderzoeksresultaten en beleidskeuzes van de organisatie.

Het andere magazine belicht voor een groot publiek het belang en de stand van de wetenschap en brengt deze in volle breedte voor het voetlicht. De wens is om in 2019 het blad doelgroepgerichter in te zetten om de rol en ambities van NWO naar de verschillende soorten stakeholders kracht bij te zetten. Richting moet worden gegeven door het maken van scherpere keuzes voor bladformule, schrijfstijl en verspreiding.

Als een zelfstandige eindredacteur van beide magazines draag je zorg voor de totstandkoming van de uitgaven. De nadruk ligt op het bewaken van de bladformules en het monitoren van hoe het bladen bijdragen aan de positionering van NWO. De uitvoerende en productionele taken beleg je bij een communicatiemedewerker. Het verzamelen en selecteren van geschikte content doe je in nauwe samenwerking met collega’s uit andere delen van de organisatie. Dit zijn grotendeels communicatiespecialisten bij de NWO-domeinen, maar ook medewerkers van het team concerncommunicatie die verantwoordelijk zijn voor de andere communicatiemiddelen.

Strategisch communicatieadviseur voor het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW)

Je werk hiervoor is voornamelijk gericht op het versterken van de relatie met diverse stakeholders, met name op de voor dit domein van belang zijnde onderzoekers en contactpersonen bij publiek-private partijen. Dit doe in je in nauwe samenwerking met de diverse programme officers, die nauw contact hebben met diverse partijen in de onderzoeksprogramma’s.
Samen haal je geschikte verhalen en resultaten uit (onderzoeks)projecten op en zorg je ervoor dat ze bijdragen aan de beeldvorming over de werkwijze van het NWO-domein TTW bij belangrijke relaties in onderzoeksveld, betrokken overheidsorganisaties en samenwerkingspartners uit bedrijfsleven en maatschappij. Hiervoor zoek je naar mogelijkheden om deze breed te verspreiden in het netwerk. Denk hierbij aan het omzetten van bruikbare content geschikt maken voor presentaties, voorwoorden, speeches en nieuwsberichten etc.

De afdeling

De afdeling Communicatie is de centrale communicatie-afdeling van NWO.
Je maakt onderdeel uit van deze afdeling, van in totaal rond 40 personen. Je werkplek bevindt zich voornamelijk op de vestiging van NWO Utrecht, waar het domein TTW huist. Je rapporteert aan de teamleider Communicatie TTW.

Wat moet je kunnen?

Om deze functie goed te kunnen vervullen, moet je beschikken over de volgende opleiding, kwaliteiten en eigenschappen:

 • een academisch werk- en denkniveau;
 • een opleiding op senior (marketing)communicatieniveau (BNP 4/5 of NIMA-C), of daaraan gelijkwaardig;
 • het vermogen om een adviserende rol te combineren met uitvoerende taken, op diverse niveaus in de organisatie (van werkvloer tot raad van bestuur);
 • ervaring met wetenschapscommunicatie, in het bijzonder de technische wetenschappen, is een pré;
 • ervaring met en up-to-date kennis van de (crossmediale) mix aan externe communicatiemiddelen, met nadruk op (relatie)magazines;
 • meerdere jaren ervaring met projectmatig werken in teamverband, bij voorkeur in een redactie, waarbij ook externe opdrachtnemers werden aangestuurd;
 • sensitiviteit voor geschikte onderwerpen/zaken en netwerken in de organisatie;
 • bereid en in staat om je snel en gedegen ingewikkelde materie eigen te maken;
 • proactieve en servicegericht houding;
 • creatief en probleemoplossend vermogen;
 • uitstekende spreek- en schrijfvaardigheid, zowel in het Nederlands als in het Engels;
 • bereid om te reizen tussen de twee locaties van NWO in Utrecht en Den Haag.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de belangrijkste wetenschapsfinancier in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks bijna  1 miljard euro in nieuwsgierigheid gedreven onderzoek, onderzoek met betrekking tot maatschappelijke uitdagingen en onderzoeksinfrastructuur. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten, bevordert kennisbenutting en beheert negen onderzoeksinstituten. NWO financiert bijna 6.300 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen.

Wat bieden we?

Een aanstelling van vooralsnog één jaar, voor minimaal 32 uur per week. Salariëring, afhankelijk van opleiding en ervaring, tussen de € 3.682,- – € 5.064,- bruto per maand (schaal 11 van bijlage 1 van CAO-Onderzoekinstellingen), bij een 38-urige werkweek.

Bij NWO heb je veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, onder andere door het volgen van opleidingen en trainingen. Daarnaast hebben wij een ruime verlofregeling (338 uur verlof op basis ven een fulltime dienstverband) en bieden wij een up-to-date pakket secundaire arbeidsvoorwaarden met onder meer een eindejaarsuitkering, goede pensioenregeling en verzekeringen.

Meer informatie

Als je meer wilt weten over de functie kun je contact opnemen met Marjolein Schlarmann, teamleider Communicatie domein Toegepaste en Technische Wetenschappen, via 070-3440914 of m.schlarmann@nwo.nl. Sollicitaties ontvangen we graag uiterlijk 3 maart 2019 via het online sollicitatieformulier op de website van NWO.