Het is weer zover, de gezelligste maand van het jaar staat voor de deur. Althans, als je het mij vraagt. Het liefst start ik in oktober al met luisteren naar de Sky Radio Christmas station. Wel ben ik strikt in de kerstboomplanning, standaard na 5 december. Je wilt niet dat de ene goedheiligman de ander in de weg zit!

Ook voor bedrijven is dit altijd weer een drukke periode en niet alleen qua werk. Er moeten weer kerstgeschenken of soms hele pakketten worden georganiseerd. Er wordt altijd veel aandacht besteedt aan kerstgeschenken voor klanten én medewerkers. Nu is er een werkgever in Amerika die wel heel origineel is! Ik kwam op Linda Nieuws iets tegen over het bedrijf BenShot (what’s in a name?), zij geven de werkgevers een vuurwapen voor Kerst. Waarom? Je zou kunnen denken dat het een bedrijf is dat beveiliging doet of misschien is het wel een schietbaan of wat dan ook wat te maken heeft met geweld om het zo maar even te zeggen. Maar nee, dit bedrijf maakt glas…… Ok, verwerkt met kogels. Maar goed, de werkgever zegt dat het goed is voor de teambuilding en ze wilden de veiligheid van de medewerkers vergroten. Dat is dan wel weer aardig.  “Merry Christmas! Je moet er alleen zelf nog even kogels in doen”. Gekke mensen… Ik was wel blij om te lezen dat 2 medewerkers in eerste instantie hadden geweigerd. Ze nemen het uiteindelijk wel aan maar alleen na het volgen van een veiligheidscursus. Heel verstandig besluit denk ik, de veiligheidscursus dan.

Gelukkig zijn wij een stukje nuchterder. Maar wat wil de gemiddelde Nederlandse werknemer graag voor kerst? (Werkgevers opgelet! Kun je hier vast rekening mee houden!) Het gemiddelde ligt tussen cadeaubonnen, we kiezen toch het liefste zelf, of een traditioneel kerstpakket. Maar om er nog even een informatief tintje aan te geven; wat mág je als werkgever geven?

Alles wat je aan een medewerker geeft wordt gezien als verkapt loon, hierover moet belasting betaald worden. Wel is het zo dat je een bedrag mag besteden waarover de belasting aftrekbaar is. Op dit moment is dit bedrag volgens de belastingdienst jaarlijks €227,- (Excl. BTW) per medewerker. Dit lijkt heel wat maar hier vallen alle “persoonsgebonden” uitgaven onder. Dit zijn verjaardagscadeaus, kerstgeschenken maar ook personeelsuitjes. Reken maar uit, je bent er zo!

Natuurlijk hoef je je als werkgever hier niet door te laten beperken, over de extra kosten is alleen helaas de BTW niet aftrekbaar. Nog een kleine kanttekening, dit geldt alleen over “giften” waarover je BTW hebt betaald, bonussen, winstuitkeringen en een 13e maand vallen hier dus niet onder.

Om het nog even feestelijk af te sluiten; een leuk en makkelijk idee is natuurlijk altijd om alle binnengekomen kerstgeschenken te verloten onder het personeel. Kost je niets en het zijn vaak toch weer leuke (en lekkere) dingen!

Alvast Happy Holidays!